Ôï âéâëßï ôùí
ÅËÅÕÈ. Ä.ÓÔÁÕÑÁÊÇ
ÖÙÔÇ Ë.ÊÑÉÊÆÙÍÇ


«ÁÃÑÁÖÁ ÊÁÉ Ï ÉÓÔÏÑÉÊÏÓ ÄÇÌÏÓ ÑÅÍÔÉÍÁÓ ÏÄÏÉÐÏÑÉÊÏ ÓÔÏ ×ÑÏÍÏ»
ðåñéóóïôåñá...>

eXTReMe Tracker

Παρουσßαση βιβλßου
«ΑΓΡΑΦΑ ΚΑΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»
> Φωτογραφικü υλικü απü την εκδÞλωση <

Στις 14 Δεκεμβρßου 2014, στο φιλüξενο και ζεστü περιβÜλλον του bookstore-καφÝ «ΣυλλαβÞ» στο ΠαγκρÜτι, η Ελευθερßα ΣταυρÜκη, σε συνεργασßα με το Δ.Σ. του Ιστορικοý Λαογραφικοý Μουσεßου Ρεντßνας, παρουσßασε το βιβλßο 
της ιδßας και του Φþτη Κρικζþνη με τßτλο
«ΑΓΡΑΦΑ ΚΑΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ».
Σκοπüς της εκδÞλωσης Þταν κυρßως η ενßσχυση του νεοσýστατου λαογραφικοý μουσεßου, εφüσον μÝρος των εισüδων απü την πþληση του βιβλßου θα διατεθοýν με πρωτοβουλßα της Ελευθερßας ΣταυρÜκη στο ταμεßο του Δ.Σ.

Ως εκπρüσωπος του Δ.Σ. Üνοιξε τη βραδιÜ η Βßκυ Χατζηπαναγιþτου εξηγþντας το σκοπü
της εκδÞλωσης. Το βιβλßο προλüγισε ο φιλüλογος και συγγραφÝας Παýλος Παπανüτης,
ο οποßος αν και Ýλκει την καταγωγÞ του απü την ¹πειρο, πρüθυμα εμβÜθυνε
στην τοπικÞ μας ιστορßα και με λüγο γλαφυρü εκθεßασε στην εισÞγησÞ του
τις αρετÝς του βιβλßου ως εξÞς:

«Κυρßες και κýριοι,
Πριν απü εßκοσι περßπου μÝρες η αγαπητÞ μου μαθÞτρια Βßκυ Χατζηπαναγιþτη μου ζÞτησε να προλογßσω στην παρουσßαση ενüς βιβλßου με ιστορικü και λαογραφικü περιεχüμενο, που σχετßζεται με την ιδιαßτερη πατρßδα της, τη Ρεντßνα ΑγρÜφων. ΠÞρα λοιπüν το βιβλßο της Ελευθερßας Δ. ΣταυρÜκη και του Φþτη Λ. Κρικζþνη και Üρχισα να το διαβÜζω.
Απü τις πρþτες σελßδες του Ýμεινα κατÜπληκτος απü το πλοýσιο αρχειακü υλικü,
το οποßο Ýχει χρησιμοποιηθεß για τη συγγραφÞ του.
ΠαρÜλληλα με εντυπωσßασε η προσπÜθεια της αγαπητÞς Ελευθερßας να τεκμηριþσει κÜθε πληροφορßα που περιÝλαβε στο πüνημÜ της, παραθÝτοντας στο τÝλος των κεφαλαßων τις βιβλιογραφικÝς πηγÝς της (ιστορικÜ βιβλßα, δημοσιεýματα εφημερßδων, δημüσια Ýγγραφα και κυρßως, για τη νεüτερη περßοδο της αγραφιþτικης και ρεντινιþτικης ιστορßας, μαρτυρßες ατüμων που υπÞρξαν αυτüπτες μÜρτυρες Þ πρωταγωνιστÝς σε διÜφορα ιστοροýμενα γεγονüτα). Αυτü εßναι σαφÝς δεßγμα üτι αποκλειστικÞ μÝριμνÜ της κατÜ τη συγγραφÞ
του βιβλßου Þταν η εýρεση και η καταγραφÞ της ιστορικÞς αλÞθειας.
¢λλη αρετÞ της μονογραφßας εßναι η δομικÞ αρτιüτητÜ της. Θα μποροýσα να πω üτι μοιÜζει μ' Ýνα καλοδουλεμÝνο ψηφιδωτü. Στις σελßδες της οι συγγραφεßς Ýχουν συγκεντρþσει πληροφορßες κÜθε λογÞς, ιστορικÝς, θρησκευτικÝς, τοπωνυμικÝς, λαογραφικÝς, κοινωνικÝς, δημογραφικÝς, αλλÜ τις Ýχουν συμπλÝξει τüσο αρμονικÜ, þστε διαβÜζονται με αδιÜλειπτο ενδιαφÝρον. Σ' αυτü συμβÜλλει η ρÝουσα γλþσσα και ο βραχυπερßοδος λüγος, που προσδßδουν στο κεßμενο μια ευχÜριστη αφηγηματικüτητα.
ΕπιγραμματικÜ, Üλλες αρετÝς του βιβλßου, για το οποßο θα μας μιλÞσει σε λßγο αναλυτικÜ η αγαπητÞ Ελευθερßα, εßναι:
1. Η επßπονη προσπÜθεια να παρουσιαστεß με αποσπÜσματα Ýργων αρχαßων ΕλλÞνων συγγραφÝων και διÜφορα αρχαιολογικÜ ευρÞματα, η ιστορßα των Δολüπων και των σημαντικüτερων δολοπικþν πüλεων, κυρßως της Αγγεßας.
2. Η προβολÞ πτυχþν της ιστορßας της Ρεντßνας και γενικüτερα των ΑγρÜφων,
οι οποßες δεν Ýχουν καταγραφεß σε σχολικÜ εγχειρßδια ιστορßας και συνεπþς
εßναι Üγνωστες στο ευρý αναγνωστικü κοινü.
(Προφορικü σχüλιο για την επανÜσταση του 1866 - 1867).
3. Η αναφορÜ Αγραφιωτþν που πολÝμησαν σε διÜφορους εθνικοýς αγþνες
( κυρßως στην επανÜσταση του 1821, αλλÜ και μεταγενÝστερα), για τους οποßους
Üλλοι ιστοριογρÜφοι Ýκαναν «μικρÞ και ασÞμαντη μνεßα».
¸τσι με τις σελßδες 104 Ýως 130 και 192 Ýως 196 του βιβλßου επιτελεßται μνημüσυνο
στους αγωνιστÝς αυτοýς, δεδομÝνου üτι διασþζονται απü την ιστορικÞ λÞθη.
4. Η αντικειμενικüτητα με την οποßα προσεγγßζονται τα γεγονüτα της περιüδου
της ΚατοχÞς και του Εμφýλιου. Με αφορμÞ τη διÜλυση της αντιστασιακÞς οργÜνωσης
του Κωστüπουλου απü δυνÜμεις του Ε.Λ.Α.Σ. το 1942, για τα αßτια της οποßας υπÜρχουν διιστÜμενες απüψεις, οι συγγραφεßς εξÝφρασαν στη σελßδα 185 τη φιλοσοφßα που τους διÞπε κατÜ τη συγγραφÞ του βιβλßου τους, γρÜφοντας: «Δικüς μας στüχος δεν εßναι
να αναζητÞσουμε και να αποδþσουμε ευθýνες, αλλÜ να παρουσιÜσουμε τα συμβÜντα εκεßνης της ταραγμÝνης περιüδου μÝσα απü τις πηγÝς ως Ýναυσμα για περαιτÝρω Ýρευνα και συζÞτηση, αφÞνοντÜς τα στην κρßση του αναγνþστη».
5. Το πλοýσιο φωτογραφικü υλικü, υψηλÞς ποιüτητας, το οποßο κοσμεß τις σελßδες
του βιβλßου και διαφωτßζει το κεßμενο. Ιδιαßτερη ιστορικÞ αξßα Ýχουν δεκαÝξι φωτογραφßες που σχετßζονται με την ενüτητα «ΕθνικÞ Αντßσταση» και προÝρχονται απü το αρχεßο του Σπýρου ΜελετζÞ.
6. Η καταγραφÞ Üφθονων λαογραφικþν στοιχεßων. Οι συγγραφεßς Ýχουν καταγρÜψει
στο τελευταßο τμÞμα του βιβλßου τους (σελßδες 203 Ýως 262) δημοτικÜ τραγοýδια της περιοχÞς τους, νυφιÜτικα, χριστουγεννιÜτικα, πασχαλιÜτικα, αποκριÜτικα και Üλλα Ýθιμα, προλÞψεις και δεισιδαιμονßες που χαρακτÞριζαν κατÜ το παρελθüν τις τοπικÝς κοινωνßες, ιστορßες και θρýλους, καθþς και Üλλες πτυχÝς της λαúκÞς, της θρησκευτικÞς, της γλωσσικÞς και της οικιστικÞς παρÜδοσης των ΑγρÜφων. Με τüνο συναισθηματικü και νοσταλγικü αποτýπωσαν στις σελßδες αυτÝς και στοιχεßα του χαρακτÞρα των παλιþν Ρεντινιωτþν, üπως την κοινωνικüτητÜ τους, τη θυμοσοφßα τους, τις δοξασßες τους και το ευτρÜπελο πνεýμα που τους χαρακτÞριζε. ΜÜλιστα, η Ελευθερßα, στηριζüμενη στην αρχαιογνωσßα της, εντüπισε την αρχαιοελληνικÞ προÝλευση ορισμÝνων ρεντινιþτικων εθßμων.

Κυρßες και κýριοι
Καρπüς της αρμονικÞς συνεργασßας της ικανüτατης φιλολüγου Ελευθερßας ΣταυρÜκη
και του εργατικοý ιστοριοδßφη Φþτη Κρικζþνη υπÞρξε η συγγραφÞ του ιστορικοý
και λαογραφικοý πονÞματος «¢γραφα και ο ιστορικüς δÞμος Ρεντßνας-Οδοιπορικü στο χρüνο», το οποßο δßνει τη δυνατüτητα κυρßως στις νÝες γενιÝς Αγραφιωτþν και ειδικüτερα Ρεντινιωτþν να μÜθουν την ιστορßα και να γνωρßσουν απü τις σελßδες του το λαúκü πολιτισμü της γενÝτειρÜς τους Þ της γενÝτειρας των γονÝων τους».

Στη συνÝχεια της εκδÞλωσης με τη βοÞθεια προτζÝκτορα Ýγινε αναφορÜ απü την Ελευθερßα ΣταυρÜκη στους κυριüτερους σταθμοýς στην ιστορßα της Ρεντßνας και των ΑγρÜφων, στα μνημεßα του χωριοý μας. Στα Þθη και τα Ýθιμα αναφÝρθηκε ο Γιþργος ΣουλτανιÜς σχολιÜζοντας εκθÝματα του Ιστορικοý και Λαογραφικοý Μουσεßου.
Τις φωτογραφßες για την προβολÞ, που συνÝβαλαν στο υψηλÞς αισθητικÞς αξßας αποτÝλεσμα, διÝθεσε απü το αρχεßο του ο Ισßδωρος Πρßντεζης, ο οποßος φρüντισε
και για τα απαραßτητα μηχανÞματα.
Η Βßκυ Χατζηπαναγιþτου και η φιλüλογος ¢ννυ Θεοδοýλου επÝλεξαν και διÜβασαν αποσπÜσματα απü το βιβλßο.
Την üμορφη βραδιÜ γÝμισαν με γεýσεις οι κυρßες ΕλÝνη Στ. ΚονταξÞ και ΔÞμητρα ΣταυρÜκη που πρüσφεραν στους παρευρισκομÝνους παραδοσιακÝς πßτες και γλυκÜ
που εßχαν ετοιμÜσει οι ßδιες.


> Φωτογραφικü υλικü απü την εκδÞλωση <


 
ÔÏ BLOG ÔÏÕ ÓÕËËÏÃÏÕ ÌÁÓ ÎÅÊÉÍÇÓE !
êëéê ÅÄÙ
Aêïõóôå
online ñáäéïöùíï
êëéê - online ñáäéïöùíï - êëéê
êáé äåéôå TV
Ôá ôóßðïõñá
Created by Isidoros Printezis - Feb. 2013